Workshop Krijn van Noordwijk (2/2)

Zoals je kon lezen in deel 1 van mijn blog ben ik aan de slag gegaan met Photoshop.

Zo kun je in Photoshop een rauw beeld verwerken tot het eindproduct. Geen fotograaf ontkomt hieraan. Maar hoe dit aangepakt wordt is totaal verschillend. Zo zoek ik meestal niet naar extreme vormen. Dit keer heb ik dat wel gedaan. Ik hoef niet op de details letten, maar kan beter kijken wat het portret in zijn geheel beter kan maken.

Paul

In de verwerking van het rauwe beeld in Photoshop heeft Krijn van Noordwijk mijn ogen geopend bij een techniek met kleurkanalen. In het kort: een beeld is opgebouwd uit drie kleuren: rood, groen en blauw (RGB). Een gezicht bestaat vooral uit het rode kleurkanaal. Rood wordt daarom vaak gebruikt doordat dit flatteus is voor portretten. Ik deed dit dan ook altijd voor zwart-wit beelden. Krijn heeft laten zien dat het blauwe kanaal ook zeer interessante resultaten kan opleveren, omdat de textuur dan beter te zien is.

Bij dit portret heb ik eerst een zwart-wit omzetting gedaan met het blauwe kanaal. Daarna ben ik gaan spelen met doordrukken en tegenhouden, een digitale variant van het analoge principe. Het haar heb ik digitaal in model gebracht en zie rechts het resultaat.

Wat vinden jullie: Too much, of wel cool ?