Welke camera moet ik kopen?

Welke camera moet ik kopen?

Deze vraag wordt mij wel eens gesteld. Het is een van de moeilijkere vragen die je mij kan stellen. Er is namelijk geen eenduidig antwoord. Welke camera je wil kopen ligt aan jouw wensen, jouw doelen, het beschikbaar budget enz.

Maar de vraag zelf is in essentie niet interessant. Een goede camera maakt immers geen goede fotograaf.

Een simpel antwoord zou zijn:

   Compact camera      --> weinig ambitie         --> handzaam en goed genoeg

   Spiegelreflex             --> veel ambitie             --> log, maar uitgebreide mogelijkheden

Het moeilijke antwoord gaat voorbij aan de vraag welke camera je moet kopen. Voor goede fotografie heb je namelijk geen goede camera nodig:

                Goede fotografie gaat over visie

Dit wil niet meteen betekenen dat goede fotografie onhaalbaar is, het zegt alleen iets over de intentie.

Een eenvoudige visie zou bijvoorbeeld kunnen gaan over esthetiek. Je wil alleen maar ‘mooie plaatjes’ maken. Dit komt terug in het beeld door het gebruik van vorm en compositie aangevuld met mooi licht.

Een visie met meer diepgang zou kunnen gaan over een bepaald thema, een bepaalde kijk op het leven. Het kan gaan over leven of dood, over onrechtvaardigheid of misschien spiritualiteit. Dit zijn gelijk grote thema’s, maar kleine thema’s kunnen ook. Bijvoorbeeld het zien van schoonheid of rust brengen in de hectiek.

Zo’n thema hoeft er zeker niet dik boven op te liggen. Wel is het een soort rode draad door de fotografie. Soms bewust, soms onbewust. Het thema moet vervolgens wel vertaald worden naar beeldtaal. Dit komt terug door het onderwerp in beeld te brengen met behulp van vorm, compositie en licht.

Hieruit zou je kunnen concluderen dat fotografie niet meer dan een middel is om je persoonlijk uit te drukken. Ik zou dat wel durven stellen. Fotografie is net als een potlood, het stelt je in staat jouw kijk op het leven uit te drukken in beeld.

Dus pak het potlood dat je al hebt *knipoog* en ga aan de slag.

     Deze foto heb ik gemaakt in een weekend bij de Oostvaardersplassen, ik geloof bij de Bataviawerf in de buurt. Ik wilde een foto maken die rustgevend zou werken. Toen ik het kunstwerk zag -naar mijn idee een man die zijn leven aan het overdenken is-, paste dit precies bij het beeld dat ik wilde maken. Ik heb daarom gekozen voor een centraalperspectief zonder extra poespas in beeld.

     Deze foto heb ik gemaakt in een weekend bij de Oostvaardersplassen, ik geloof bij de Bataviawerf in de buurt. Ik wilde een foto maken die rustgevend zou werken. Toen ik het kunstwerk zag -naar mijn idee een man die zijn leven aan het overdenken is-, paste dit precies bij het beeld dat ik wilde maken. Ik heb daarom gekozen voor een centraalperspectief zonder extra poespas in beeld.