Weg met de beperkende gedachte!

Het is fijn om tijdens een project bemoedigd te worden. Het motiveert mij doordat het mij bevestigt dat ik de goede weg ben ingeslagen. Ik heb nu een aantal portretten mogen maken en merk dat de geportretteerden het leuk vinden om te doen.

De reacties op mijn vorige blog over niet oordelen waren, wat mij betreft, de spijker op de kop. Mijn verhaal deden Francien en Glenys denken aan Brene Brown. Brene Brown is een onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk aan de University of Houston en heeft verscheidene boeken geschreven. Haar onderzoek en boeken gaan onder andere over moed, kwetsbaarheid en schaamte. Brene Brown heeft mij geholpen in mijn zoektocht naar de richting van mijn portretfotografie omdat zij mij liet beseffen dat ik mij tegen liet houden door schaamte. Enkele gedachten die door mij heen gingen:

  • 'Zitten mensen wel op mijn portretten te wachten?'
  • 'Ben ik wel onderscheidend als fotograaf?'
  • 'Wat zullen ze wel niet van mij denken?'
  • 'Ik ben niet goed genoeg.'

Mijn talent voor beperkende gedachten is groot. Niet dat ik daar blij mee ben hoor...

Als je mij zou vragen of ik me voor mijzelf schaam, dan zou ik zeggen nee. Maar mijn gedachten en gedrag vertellen iets anders. Volgens Brene Brown komt het uiteindelijk neer op zelfwaardering. Waardeer je jezelf voldoende om niet bang te zijn om de verbinding met mensen te zoeken? Waardeer je jezelf genoeg zodat je niet perfect hoeft te zijn? Je kunt pas stoppen met anderen te veroordelen als je stopt met jezelf te veroordelen.

Voor mij ligt de oplossing om me vooral niet te laten leiden door mijn beperkende gedachten. Beseffen dat het proces dat ik doorga, zowel persoonlijk als met mijn project, goed is en ik met sprongen vooruit ga. En dit naar mezelf benoemen. Zo help ik mijzelf niet alleen met helpende gedachten, maar ervaar ik ook dat beperkende gedachten niet waar zijn.

 
 

Herken jij beperkende gedachten bij jezelf? Hoe ga jij hiermee om?