Verbinding

Verdieping in mijn portretfotografie

Voor iemand zoals ik - die het niet eenvoudig vind om contact met mensen te leggen - is portretfotografie een mooie kapstok om toch contact te hebben. En dan bedoel ik geen contact om het over koetjes en kalfjes te hebben. Nee, het mooie aan portretfotografie is dat geportretteerden, ondanks hun onzekerheden, zichzelf laten zien en hun vertrouwen in mij als fotograaf leggen.

Dit laat ik ook graag zien in mijn portretten. Van mij hoeven mensen er niet op hun best uit te zien in een portret. Want hoe vaak zijn mensen nu ‘op hun best’? Veel mensen zijn onzeker. Veel mensen laten zich leiden door wat anderen van hun zouden denken. En ikzelf doe daar ook aan mee. Ik vecht daar elke dag tegen. Ik heb er moeite mee om dat los te laten.

Dit was dan ook de reden dat ik het lastig vond te ontdekken wat ik mooi vind om te fotograferen. Ik wil graag verdieping in mijn werk leggen, maar tegelijkertijd is dit als fotograaf moeilijk te doen zonder iets van jezelf te laten zien.  Maar ik denk het gevonden te hebben.

Thematisch fotograferen

Zelfportret. Mezelf laten zien is niet mijn sterkste kant.

Zelfportret. Mezelf laten zien is niet mijn sterkste kant.

Ik ga in het vervolg voornamelijk thematisch portretteren. Met thema’s die mij raken wil ik series gaan maken om mensen te ontroeren of mensen aan het denken zetten over vooroordelen naar zichzelf of naar anderen.

Mijn eerste thema waar ik mee aan de slag ga is Verbinding.

Wat dit gaat inhouden en hoe ik tot dit onderwerp ben gekomen zal ik binnenkort uit de doeken doen.

Expositie

Met het thema Verbinding wil ik naar buiten treden door een expositie te houden en ik ga mijn best doen om de serie te laten publiceren in een magazine.

Het voelt voor mij allemaal nog erg nieuw en spannend. Mijn werk is altijd al wel vanuit mijn gevoel gemaakt, maar nu ik kies om te werken met thema’s die mij raken, wordt het ook persoonlijk. Dit laatste maakt mijzelf wat onzeker.

En of ik nu dan opeens een kunstenaar of documentair fotograaf ben, ik heb geen idee.