Portretserie Verbinding

In mijn vorige blog schreef ik over mijn zoektocht om verdieping in mijn fotografie te brengen. Ik merk dat ik het soms lastig vind om positief naar de wereld te kijken met zoveel negatieve berichtgeving. Er is altijd wel oorlog en verhalen over machtsmisbruik zijn ook niet zeldzaam. Maar ook 'dichter bij huis' zijn regelmatig incidenten. Buren- en verkeersruzies, maar ook zaken als misbruik en racisme.

Ik wil er wat aan doen, maar ik voel me machteloos. Ik geloof er niet in dat ik de wereld beter kan maken. Toch wil ik er iets aan doen. Bij een deel van de problemen leg ik de link naar angst. Bijvoorbeeld angst om afgewezen te worden. Angst doet rare dingen met mensen. De een kruipt huilend onder de dekens en durft het huis niet meer uit, de ander reageert af op anderen met boosheid. En doordat er vervolgens niet over de onderliggende angst gepraat durft te worden, worden de gevolgen uitvergroot en neemt polarisatie en onbegrip toe.

Jitze. Iedereen is het waard. Jitze is o.a. oprecht geïnteresseerd in mensen.

Jitze. Iedereen is het waard. Jitze is o.a. oprecht geïnteresseerd in mensen.

Voor veel problemen zie ik het omzien naar elkaar als oplossing. Dat begint klein: iedereen is het waard. Iedereen heeft talent. Geduld, zachtmoedigheid, vertrouwen, vermogen tot luisteren, begrip tonen en zo zijn er nog vele talenten te benoemen. Deze talenten kunnen niet ingezet worden als mensen niet het gevoel hebben dat zij het waard zijn. Ik merk dat ook bij mijzelf. Doordat ik vaak het gevoel had (en soms nog steeds heb) dat ik de waardering niet waard ben, had ik niet het vermogen om er voor anderen te zijn. Te druk bezig met mezelf om anderen te kunnen zien. Om de stap te kunnen maken om de bovenstaande talenten te gaan benutten wil ik starten bij het begin: kijken naar elkaar.

Om waardevol naar elkaar te kunnen kijken wil ik graag dat wij onszelf laten zien. Niet met een schild van status of prestige, ook niet met een masker voor onze onzekerheden. Onszelf zoveel mogelijk laten zien zoals we zijn. Waarbij we ons openstellen in onze onzekerheden, maar ook in het ontvangen van complimenten en waardering.

Met dit thema - Verbinding - wil ik een portretserie maken met als doel publicatie en een expositie zodat ik het thema breed onder de aandacht kan brengen. Hierbij heb ik jullie hulp nodig.

Spreekt dit thema jou aan? Durf jij het aan om geportretteerd te worden? Neem contact met mij op!

Hoe denk jij over dit thema? Herken jij dit? Laat het in de reacties hieronder weten.