Nu wel: welke camera moet ik kopen?

In mijn vorige blog schreef ik dat goede fotografie over visie gaat. Het maakt niet uit welke camera je hebt, goede foto's kun je altijd maken.

In deze blog wilde ik in eerste instantie hierop doorgaan. Over mijn visie en waarom ik bepaalde keuzes maak. In mijn portretten zul je bijvoorbeeld niet snel een lach zien. Nu blijkt dat ik mijn visie nogal moeilijk vind om te verwoorden, omdat ik het daarbij ook over drijfveren wil hebben. Om het schrijven van een blog niet nog langer uit te stellen heb ik besloten om nog een blog te schrijven over camera's.

Zo zijn er meerdere typen digitale camera's, van simpel in gebruik tot zeer geavanceerd:

  • Compact (point and shoot).
  • Systeem
  • Spiegelreflex (dSLR)
  • Middenformaat

Op middenformaat ga ik in deze blog niet verder op in. Het zijn prachtige camera's, maar aangezien je daar een nieuwe auto á €20.000,- van kan kopen lijkt mij dat niet echt nuttig.

Compactcamera's (evt. smartphone) zijn zoals de naam zegt compact. Daar is zo'n beetje alles wel mee gezegd. Het zegt niets over hoe geavanceerd ze zijn. Zo heb je compactcamera's met alleen een aan- en uitknop en 'maak'-knopje, maar ook waarbij alle instellingen te veranderen zijn. Het belangrijke verschil tussen een compact- en een smartphonecamera zit in de kwaliteit van de lens. Die is bij een smartphone van plastic, terwijl die van de compact van glas is.

Systeemcamera's onderscheiden zich met compactcamera's doordat ze verwisselbare lenzen hebben. Hierdoor zou je een groothoeklens en een telelens mee kunnen nemen waardoor je meer creatieve vrijheid hebt.

Spiegelreflexen (slr) zijn camera's waar je ook lenzen kunt verwisselen. Zij onderscheiden zich vaak van systeemcamera's, doordat ze een hogere handelingssnelheid hebben. Het belangrijkste is dat dit de enige camera van de drie is waarbij je via de zoeker daadwerkelijk het (3D) beeld ziet (via de spiegel). Bij de andere camera's is dat via een (elektronisch) schermpje (2D).

De kwaliteit van de camera's is afhankelijk van de sensoren in de camera en de lenzen voor de camera. Algemeen gezegd; hoe groter de sensor in de camera, hoe minder de camera last heeft van ruis (scherpte- en kleurverlies) bij weinig licht. De lens heeft vooral invloed op de kwaliteit van het beeld, zoals bijvoorbeeld scherpte en kleur.

Tegenwoordig kun je geen slechte camera's meer kopen. Bijna alle camera's zijn in staat om onder slechte lichtomstandigheden toch nog prima beelden te maken. Welke camera je dan toch wilt is dus vooral afhankelijk van wat je ermee gaat doen.

Het is dus aan jou om te bepalen waar de waarde van fotografie voor jou ligt. Wil je snel foto's maken van je kinderen, dan is het onhandig om jouw slr nog te moeten pakken. Een compact is dan veel sneller gevonden en gebruiksklaar. Je mist dat ene moment dus niet. Een moment die veel waardevoller kan zijn dan de waarde van een scherp beeld. Ga je citytrippen, heb je dan zin om de hele dag met een spiegelreflex van 1,5 kilo om je nek rond te lopen?

Een compactcamera is dus uitermate geschikt voor mensen die zo min mogelijk 'gedoe' willen met een camera, maar toch iets beters willen dan een smartphone. Een systeemcamera is uitermate geschikt voor mensen die hoge kwaliteit en veel creatieve mogelijkheden willen. En een spiegelreflex is vooral geschikt voor specialistische fotografie zoals bijv. het fotograferen in de studio, fotograferen van sport en macrofotografie.

Het is belangrijk om eerst het budget te bepalen, om vervolgens te kijken wat er mogelijk is binnen de gekozen type camera. Goedkope systeemcamera's zijn goedkoper dan dure compacts en hetzelfde geldt voor goedkope spiegelreflexen en dure systeemcamera's.

Het allerbelangrijkste is: de fotograaf bepaalt de kwaliteit van het beeld, niet de camera!

Welke keuze zou jij maken?

Op het eiland Burano in Venetië zijn pleintjes al zo ingericht dat je niet hoeft na te denken over een compositie. De was hangt er niet om te drogen, maar voor de foto.

Op het eiland Burano in Venetië zijn pleintjes al zo ingericht dat je niet hoeft na te denken over een compositie. De was hangt er niet om te drogen, maar voor de foto.