Familieportret Roel, Froukje en Anna

Soms is er een opdracht waar ik extra blij van word. Dit was er zo een. Een familieportret van Roel en Froukje met hun pasgeboren dochter, Anna. Het verzoek was een mooi portret voor aan de muur in hun woonkamer.

Het vooruitzicht van het portret aan de muur maakt mij meteen enthousiast. Een goed gelukt portret, afgedrukt op FineArt papier en ingelijst brengt het naar een hoger niveau. Het komt me tegemoet en is tastbaar. Het doet wat met me, het raakt me.

Leuk zo’n vooruitzicht, ik kan er heerlijk bij wegdromen. Het portret moet alleen nog wel worden gemaakt. We hadden voor het portret ruim de tijd gepland aangezien Anna nog maar drie weken jong was. Zo konden we tussen de luiers en voeding door fotograferen.

 
 

Aan Roel en Froukje had ik gevraagd om meerdere setjes kleding mee te nemen. Zo konden we met elkaar kijken wat mooi in stijl op elkaar aansluit en het tegelijkertijd goed doet op beeld (ik pas bijvoorbeeld altijd op met kleine ruitjes, teksten of plaatjes). Dit zorgt voor rust in het beeld en legt alle focus op de geportretteerde(n). Ze hadden prachtige kleding mee, waar zij zich prettig in voelen en die in stijl passend is in beeld. We hebben twee verschillende portretten kunnen maken met een andere sfeer qua kleding.

Ik had van tevoren al een lichtplan, met licht schuin van boven en van voren. Dit zorgt voor diepte in het beeld en een mooi contrast. Perfect om Roel, Froukje en Anna goed tot hun recht te laten komen. So far, so good. Goede styling, met bijpassend licht. De gezelligheid en goede stemming is al vanaf het begin aanwezig, dus dat zit ook goed! Op naar het fotograferen.

Voor mij begint nu het puzzelen met de compositie. Hoe zet ik ze neer en geef ik hen een mooie houding? Ik kies bijna altijd voor een wat lager standpunt. De geportretteerden zijn waardevol en ik zet ze daarom groots neer. Na wat puzzelen (wie heeft Anna vast, wie zit op de kruk, wie staat, links of rechts), heb ik een mooie compositie gevonden en hebben Roel en Froukje een mooie houding.

Nu is het een kwestie van details. Ik pas het licht nog een beetje aan om het perfect op hun houding aan te laten sluiten. Ik zorg dat de haren netjes zitten en de kleding wordt ontplooid.

Portret één geslaagd.

We herhalen de stappen met hun tweede setje kleding.

Portret twee geslaagd.

 
 

Voor mij is nu de druk van de ketel. Een gezonde spanning was de gehele dag aanwezig. Dit zorgt ervoor dat ik geen moment verslap en dat ik de details goed in de gaten kan houden.

Om af te sluiten heb ik nog wat foto’s gemaakt van Anna. Ze was zo vredig en we hadden nog tijd over. Ik ben dan misschien geen ‘New Born’ fotograaf, het is wel een portret.

Aan mij nu de taak om de beste beelden uit te zoeken. Uit deze beelden hebben Roel en Froukje hun favoriet gekozen om aan de muur te hangen. Rest mij alleen het beeld digitaal te verwerken. Ik zorg dat de kleuren en het contrast optimaal zijn en dat het beeld geschikt is om af te drukken. Nog een laatste check met Roel en Froukje of ze tevreden zijn met het resultaat.

Zij zijn blij en willen het portret graag ingelijst op een formaat van 60x90cm. Het wordt afgedrukt op een mat FineArt papier en opgeplakt op dibond en ingelijst. De lijst waarvoor ze hebben gekozen is een zwevende lijst, waarbij de foto in de lijst lijkt te zweven. De kwaliteit straalt van het product af. De materialen worden ook in musea gebruikt en kunnen minimaal 200 jaar mee. Lang genoeg om als erfstuk mee te geven.

En ik? Ik ben zo trots als een pauw!