De waarde van portretfotografie

Ontmoet George. Tijdens mijn zoektocht naar ideeën om mijn bedrijf vorm te geven kwam ik via CreativeLive uit bij Julia Kelleher. Zij is een New Born fotografe en gaf een online workshop over ondernemen als fotograaf. Ik ben zelf geen New Born fotograaf, maar ik heb veel geleerd van haar workshop. Zij had het over 'wat is jouw waarde?'. Zij leerde mij George kennen. George is het mannetje op de schouder die je alsmaar aan het twijfelen brengt. In Nederland ook wel bekend als het duiveltje op de schouder.

Zodra het over eigen bloed gaat, is een mening snel bevooroordeeld. Toch vind ik dit portret een uitstekend voorbeeld om de waarde van fotografie voor mezelf te laten zien. Als ik over tien jaar terug kijk op dit portret is Jamie alweer 17! Wat een prachtig beeld hebben wij dan van hem van toen hij nog jong was. Elke dag zie ik het portret en voel ik mij trots en gelukkig als ik mij bedenk dat dit voor mij een juweeltje is!

Zodra het over eigen bloed gaat, is een mening snel bevooroordeeld. Toch vind ik dit portret een uitstekend voorbeeld om de waarde van fotografie voor mezelf te laten zien. Als ik over tien jaar terug kijk op dit portret is Jamie alweer 17! Wat een prachtig beeld hebben wij dan van hem van toen hij nog jong was. Elke dag zie ik het portret en voel ik mij trots en gelukkig als ik mij bedenk dat dit voor mij een juweeltje is!

George laat mij vaak twijfelen: als ik mijn onderneming in kaart breng en logisch bereken wat het kost om mijn onderneming draaiende te krijgen, dan komt daar een vrij logische omzet uit. Klaar zou je zeggen. Toch niet, want ik moet ook bedenken wat ik zelf wil gaan verdienen. Help. Wat is mijn fotografie waard? Wat ben ik waard?

Dit heeft mij aan het denken gezet. Want hoe bedenk ik dit? Het heeft me lang stil gezet bij wat de waarde is van portretfotografie. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit, maar ik weet wel dat het mij diep raakt. Fotografie is belangrijk voor mij, maar waarom? Wat drijft mij? Waarom kan ik zo intens gelukkig worden van een goed gelukt portret?

Op dit moment zit de waarde van fotografie voor mij in het vastleggen van een emotie. Ik verbaas me elke keer weer hoe belangrijk ik dit vind. Blijkbaar doet het wat met mij. Ik vind het prachtig als iemand zich kwetsbaar naar mij opstelt. Ik kan dan een stukje intimiteit vastleggen. Ik kan iemand een blijvende herinnering geven aan dit moment van zijn/haar leven. Dit levert veel waarde op voor later als die persoon terug kijkt op het leven. Een stukje geschiedschrijving voor evt. kinderen of naasten. En als ik dan telkens terugkijk op de portretten die ik maak en zie dat ze elke keer een andere emotie of herinnering oproepen, dan weet ik dat mijn missie is geslaagd. Ik word er dankbaar van.

Hebben jullie wel eens op deze manier naar fotografie gekeken? Waar zit voor jullie de waarde van fotografie? Is het een stukje papier, of heeft het meer betekenis? Laat hieronder jouw mening weten en schroom niet om deze blog te delen!